Mee met de FHP-activiteiten

Twee keer gaan we in maart 2005 met een delegatie van Sri Lankaanse bestuur op pad naar plaatsen waar het FHP hulp verstrekt of activiteiten daarvoor probeert te starten. Van het Sri Lankaanse FHP zijn aanwezig William Phillipsz (directeur van het FHP-kantoor), Melville Perera (bestuurslid) en Herman Steur (alleen de eerste keer).

 

Payagala
Payagala

Onderweg naar het zuiden, vlak buiten Colombo zien we de eerste echte verwoestingen met eigen ogen. Het eerste doel is Payagala. Hier gaan we twee stukken grond bekijken. Als alles naar wens verloopt, kunnen op deze grond zo’n vijfentwintig huisjes worden gebouwd.

 

Terwijl William Phillipsz overleg voert, kijken wij wat rond tussen de verwoeste huizen en het puin. Er staan veel noodonderkomens. Hier lopen we voor eerst, aanvankelijk onwennig, later wat vrijer tussen het puin, de rommel en kapotte huisjes. Ertussen zijn de mensen aan het werk met wassen en met repareren. Contact loopt van onze kant wat ongemakkelijk. We voelen ons toch ook een beetje pottenkijkers.

 

Payagala
Payagala
Balapitiya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Balapitiya wil het FHP vissers helpen. We gaan lopend inventariseren welke huizen in aanmerking komen om door het FHP herbouwd of gerepareerd te worden. Al lopende horen we enkele schrijnende verhalen.

 

Balapitiya

Bij Bentota praten we, gewoon buiten, langs de weg, met vissers. Dit overleg was tot stand gekomen via een Sri Lankaanse vrouw die op de Nederlandse ambassade werkt. Zij en haar man zijn er ook bij en hij zal een lijst maken met gegevens om tot een beslissing te komen. Ondertussen komen er natuurlijk kinderen kijken en ook een paar moeders komen mee. Erna houdt zich met de kinderen bezig. Uiteindelijk zitten er een paar te zingen.

 

Beruwela

 

In Beruwala gaan we naar vissers voor de overdracht van een flinke hoeveelheid visnetten en twee gereviseerde buitenmotoren. We worden ontvangen in de community hall. We nemen plaats achter de tafel met een paar belangrijke mensen. De vissers zoeken een plaatsje in de zaal. Na de plichtplegingen volgt het overhandigen.

 

 

 

Beruwela
Beruwela
Beruwela

 

 

 

Beruwela
Beruwela
Beruwela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga naar Sri Lanka hoofdpagina

Ga naar vorige pagina

Ga naar volgende pagina