Orkney Islands

8 juli
We staan vroeg op, om vijf uur al. We willen uiterlijk om zes uur wegrijden naar John O’Groats, de meest noordelijke bebouwing op het vasteland van het Verenigd Koninkrijk. Thuis hadden we al een tocht geboekt naar en op de Orkney Eilanden. We moeten uiterlijk kwart voor negen zijn bij de boot zijn. Wij arriveren mooi op tijd en parkeren de auto. We hebben nog ruim de gelegenheid om koffie te drinken.

 

Na veertig minuten zijn we over. Er staat een bus op ons te wachten. We rijden over de Churchill Barriers, die Scapa Flow afslutien van de Noordzee, naar Kirkwall. Daar blijven we maar even; we komen er later op de dag weer terug.

 

De volgende stop is in Stromness. Hier is ook tijd voor de lunch.

 

Skara Brae is een plek aan de kust waar na storm een prehistorische nederzetting onder het zand tevoorschijn is gekomen. Deze nederzetting is vijfduizend jaar geleden gebouwd.

 

 

De Ring Of Brodgar is een grote steencirkel (groter dan bijv. Stonehenge in het zuiden van Engeland). We kunnen er even rondlopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stenness Stones, een andere steencirkel, heeft de hoogste staande stenen in Europa.

 

We komen opnieuw in Kirkwall. Nu hebben we ruim de tijd, ook om te eten.

 

 

 

 

 

Door Italiaanse krijgsgevangen is in de Tweede Wereldoorlog een kapel gebouwd, de Italian Chappel. We kijken er even.

 

De hele dag hebben we prima weer (behalve een kort hevig buitje). En dat is helemaal niet gek na een paar dagen met heel veel regen op de Orkney Eilanden. En dan te bedenken dat we deze trip al maanden tevoren hadden geboekt.

 

Om zeven uur is de terugvaart gepland. Maar ook nu varen we ruim eerder weg. De terugreis over dezelfde weg als vanmorgen verloopt ook weer vlot. Even voor tien uur 's avonds zijn we weer in Delny, een prachtige ervaring rijker.