Buiten-Hebriden – Berneray, North Uist

4 september

Het regent als we wakker worden. En het blijft regenen tot we bij de Ferry zijn, al is er in de verte wel een lichte lucht te zien.

Haven van Leverburgh
Leverburgh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haven van Leverburgh

 

 

 

Ferry naar Berneray

En eenmaal op het water houdt het op met regenen. Ook nu is het weer een waar spektakel om de jan-van-genten te zien duiken en over het water scheren.

 

 

 

Onderweg naar Berneray

 

 

 

Grote mantelmeeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de ferry naar Berneray

 

 

Berneray

De ferry meert aan op het eiland Berneray. Dat is een klein eiland en we rijden er kalm aan wat rond. We lunchen op een afgelegen parkeerplaats in de zon en de harde wind. Dan gaan we over dam naar North Uist. Op ons gemak en met oog voor de omgeving rijden we naar ons hotel, Hamersay Hotel in Lochmaddy. Daar arriveren we vrij snel.

Huisje op Berneray

 

 

 

 

 

Berneray

 

 

 

 

 

 

 

 

Berneray

 

 

 

 

Hangbrug bij Lochmaddy

 

We maken een korte wandeling in de omgeving. We lopen daarbij over een hangbrug waarbij niet al te opvallend staat aangeven dat deze gevaarlijk is en gesloten. Maar we kunnen er gewoon overheen. Dat doen we ook maar omdat het wandelingetje anders wel erg kort zou zijn. We lopen langs een vreemd rond gebouwtje in oude stijl. Ik kijk er even binnen maar het is vreemd donker. We vervolgen onze wandeling en komen steeds meer in drassig terrein. Bij een rij plastic zakken met turf kijken we even en we gaan terug.

Turf

 

Op de terugweg lopen we weer naar het ronde gebouwtje. Volgens de beschrijving op een bord ervoor is het een camera obscura waarin binnen op de wand een beeld van de omgeving zichtbaar is. En inderdaad als onze ogen aan het donker zijn gewend zien we een projectie van wat buiten de hut is. Via een ingenieuze constructie van een lens en een spiegel wordt vaag een beeld overgebracht op de muur.

 

5 september

Vanmorgen gaan we naar het Balranald RSPB Reserve, een beschermd natuurgebied aan de kust. Hier zijn veel zee- en weidevogels te zien. En hoewel het seizoen op zijn eind loopt, zien we er inderdaad veel. De wandelroute loopt overwegend over grasland boven langs de kust. En ook de zee is spectaculair mooi, zowel door de golven als door de diepblauwe kleur.

 

We lopen verder, gaan naar beneden langs een zandstrand en een stuk verderop gaan we weer naar boven. Dan zijn we ook al weer bijna bij de auto.

 

We gaan eens kijken in Lochmaddy. Maar daar blijkt ook helemaal niets te zijn dat de moeite waard is, geen winkels, geen terrasjes. We lopen nog even wat om.