Portugal

Eind maart 2006 zijn we een paar dagen naar Lissabon (Portugal) geweest.

Lissabon ligt op zeven heuvels; en dat merk je, zeker als je, zoals wij, veel lopend gaat ondernemen.

Boven de stad ligt het Castello de São Jorge. We zijn hier naartoe gelopen (heuvelop dus). Uit de stad ziet het kasteel eruit als op de foto links. Vanaf het kasteel is er natuurlijk een prachtig uitzicht.

Castello de São Jorge boven Lissabon
uitzicht vanaf het Castello de São Jorge over Lissabon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Elevador de Santa Justa lijkt zo maar een toren, maar aan de achterkant stap je uit bovenop een heuvel. En dat scheelt toch heel wat klimmen als je toch die kant op wilt. Vanaf de lifttoren kijk je zo de stad in, foto rechts.

 

Elevador de Santa Justa
Uitzicht vanaf de Elevador de Santa Justa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Lissabon zijn veel huizen fraai gekleurd. De heuvels geven er nog een aparte dimensie aan. En van boven zijn er heel veel rode daken te zien. Wat opvalt is dat er nauwelijks ruimte tussen de huizen zit. Tuinen komen in het het centrum niet voor.

 

Straatje in Lissabon (1)
Straatje in Lissabon (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel rode daken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raam in de Igreja de Santa Maria

 

 

 

Op een van de dagen zijn we naar Belém, een voorstad westelijk van Lissabon, geweest. Een van de bezienswaardigheden is het Mosteiro dos Jerónimos waarvan de Igreja de Santa Maria, foto links, een onderdeel is. Op de foto rechts een van de gebrandschilderde ramen uit deze kerk.

Igreja de Santa Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de Taag, in Belém ligt de oude wachttoren Torre de Belém, gebouwd in de 16e eeuw en bedoeld als eerbetoon aan de ontdekkingsreizigers, in het bijzonder Vasco da Gama, en als verdedigingswerk. Relatief nieuw, uit 1960, is het Monument der Ontdekkingen, Padrão dos Descombrimentos (met Erna op de voorgrond).

Torre de Belém
Padrão dos Descombrimentos