Beijing

Verboden Stad vanaf het Jinmao Park

Beijing is de hoofdstad van China. De tegenstelling met Shanghai vond ik erg groot. Ook Beijing kent drukte, van mensen, verkeer, enzovoort. Maar het geheel maakte op mij een wat minder gejaagde indruk. Het centrum is alleen al veel rustiger doordat er geen hoogbouw voorkomt. Dat heeft te maken met het oude (inmiddels formeel vervallen) verbod om hoger te bouwen dan de muren van de Verboden Stad. Overigens ligt er, pal ten noorden van de Verboden Stad, wel een oud park met een kunstmatige heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de Verboden Stad (en de rest van Beijing, voorzover er geen begroeiing voor staat). Overigens was dit park ook van de keizer. Dus met de inkijk door het gewone volk viel het toen wel mee (zie foto).

De plaatsen die ik in de dagen in Beijing heb gezien, zijn natuurlijk de oude, bekende toeristische trekpleisters, zoals de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede. En ook het olympisch stadion uit 2008 hoort nu tot de trekpleisters. Op een van de dagen in Beijing heb ik een fiets gehuurd. Ondanks de hoge temperatuur heb ik heerlijk door Beijing gefietst, deels alleen later met een paar anderen van de groep.

Op de foto’s hieronder enkele indrukken van de Verboden Stad.
 

Verboden Stad (1)
Verboden Stad (2)
Verboden Stad (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s onder: achter de mensen en de fonteinen de enorme tribune vanwaar de parades worden afgenomen (links) en het Plein van de Hemelse Vrede (rechts).

 

Plein van de Hemelse Vrede (1)
Plein van de Hemelse Vrede (2)

 

 

 

Hutong (1)
Hutong (2)

 

 

 

 

 

 

 

Beijing kent een aparte structuur van wijken, hutongs. Deze zijn niet zozeer fysiek afgesloten, maar toch duidelijk apart van de naburige wijk. Een hutong kent een sociale structuur van betrokkenheid en onderlinge hulp (bijvoorbeeld bij ziekte, werkloosheid, enz.). De hutongs kunnen er heel verschillend uitzien. Wij zijn er bijvoorbeeld in een geweest waar veel eetstalletjes en winkeltjes zijn (beide foto’s links). Aan het eind van de dag, toen wij er waren, was het er geweldig druk. Hier hebben we ook “zo maar” buiten, langs de straat gegeten.


Foto onder: het Olympisch Stadion.

Olympisch Stadion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto rechts: verkleed kind bij een toeristische attractie.
 


 

 

 

Terug naar hoofdpagina China 2009

Door naar volgende pagina van deze reis