Labrador (4)

16 augustus
We breken ons kamp weer op. Na het ontbijt op de boot vertrekken we. We varen tussen eilandjes door. Onderweg zien we (slechts) één zwarte beer.

Labrador kust
Labrador kust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siugak Point

Halverwege de middag komen we bij onze nieuwe kampeerplaats, aangeduid als Siugak Point, tegenover de inham naar Nain. (Siugak is de Innuit-aanduiding voor zandstrand. Dus er zijn vast wel meer plaatsen die zo heten.) Het is vanhier maar tien minuten varen naar Nain. Onderweg is het eindelijk “Labrador-weer” geworden, zon, een beetje wind en een beetje fris.

De boot vertrekt om over vier dagen weer terug te komen om ons op te halen.

Siugak Point

 

Ik maak een klein ommetje langs het strand en over de heuvel weer terug.

We eten weer buiten, bij het kampvuur. Na het tandenpoetsen, in de zee, zie ik een paar groene ogen oplichten. Ik herken weer een rode vos. Hij loopt in een ruime boog om heen, en met me mee totdat ik mijn tentje verdwijn.
17 augustus
Vandaag gaan we met het grootste deel van de groep in twee speedboten naar o.a. Black Island, ongeveer drie kwartier varen. Edward en een vriend van hem sturen. We varen vlak langs twee ijsbergen. Een ervan bekijken we van heel dichtbij. Adembenemend mooi is dat.

IJsberg
Zeehond op ijsberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archeologische opgraving Labrador kust

Een van de plekken die we bezoeken, is een archeologische opgraving. Het ging hier om een huis uit ongeveer 1770.

IJsberg afgebroken

 

Vandaar gaan we naar een paar andere eilandjes. Op een ervan gaan we aan land om te lunchen. Vlak voor we er zijn, varen we opnieuw bij de ijsbergen. Voor we er zijn breekt van de grootste een flink stuk af. We zien het net niet gebeuren, maar als we in de richting van het geluid kijken, zien we veel brokken ijs drijven en behoorlijke golven. Het er vlakbij varen is dus niet zonder gevaar geweest… Aan de andere kant, Innuit zijn als geen ander vertrouwd met de natuur. Dus ze zullen het wel geweten hebben. Even later, als we op een eilandje zijn, breekt er weer een stuk af. Na weer een stuk varen, gaan we op een ander eiland aan land. Hier zitten nogal wat vogelnesten.

Labrador kust
Labrador kust

 

De terugweg verloopt nogal ruw. We varen hard. Ik zit achterin. En daar komt behoorlijke wat water binnen. Gelukkig heb ik al eerder een life jacket aangetrokken tegen de kou. Nu helpt het ook tegen het water. Door de golven krijg ik nogal wat water over me heen. En het is bepaald niet warm. Mijn eigen kleren bewijzen hier hun waarde. Mijn broek oogt doornat, maar de binnenkant is echt droog. Ik ga bij het kampvuur staan om mijn broek te drogen en weer warm te worden. De damp komt van mijn broek af.

 

‘s Avonds eten we weer kariboevlees.

18 augustus

Stekelvarken

Bij het opstaan blijkt er een stekelvarken in een boom te zitten. Dus voor we aan het ontbijt gaan, wordt er druk gefotografeerd.

Labrador kust

 

Degenen die gisteren zijn gaan varen, waaronder ik, gaan lopen. De anderen blijven wachten of Edward vandaag komt. Maar het weer zit niet mee. Het waait te hard om er met de speedboot op uit te gaan. En wij hebben er met lopen ook aardig hinder van. We gaan door behoorlijk gevarieerd terrein en onderweg zien we weer een zwarte beer.

19 augustus

Edward komt, volgens afspraak, om degenen die nog niet mee geweest zijn, op te halen. Ik doe, net als de anderen, vanmorgen eigenlijk helemaal niets.

Labrador kust

 

kadaver

Aan het begin van de middag ga ik alleen op pad, een stuk lopen langs de kust. Ik zie twee vogels die ik door de verrekijker bekijk en die definitief verdwenen zijn als ik mijn teleobjectief op de camera heb. Wat verderop kom ik bij een groot, deels opgegeten, karkas van waarschijnlijk een eland. Het hoofd en het gewei ontbreken, zodat ik het niet zeker weet.

20 augustus
Vanochtend is het weer opbreken geblazen. Alles kan snel opgeborgen worden want het is helemaal droog. Ik ga na het inpakken nog wat langs strand lopen en labradoriet zoeken. Halverwege de middag komt de boot. Zo’n uur later liggen we in Nain. We lopen naar een van Henry’s huizen. Daar slapen we vannacht.

We bezoeken ‘s avonds de Moravische kerk in Nain. We worden ontvangen door een vrouw op leeftijd die moeite heeft met Engels en met horen. Speciaal voor ons is ze naar de kerk gekomen. Ze is vriendelijk en doet heel erg haar best voor ons.

21 augustus

Nain

In huis is het nog steeds flink koud. Buiten is het behoorlijk mistig en daardoor is het lang niet zeker of er vandaag wel gevlogen wordt. Om twaalf uur is een van de twee supermarkten opengegaan. Daar loop ik eerst maar eens doorheen. Daarna ga ik met de meeste anderen naar de craft shop.

Na het geïmproviseerde middageten gaan we naar een lokaal muziekfestival. De kwaliteit is hopeloos en de sfeer in deze, koude hal kan ik nergens mee vergelijken. De muziek lijkt nog aardig op country, dus dat is dan iets. Al met al is het een aardig tijdverdrijf nu er nog steeds niet gevlogen wordt.

Nain

 

Inmiddels weten we dat de vluchten tot nader order geannuleerd zijn. Het is nog steeds mistig, dus het zal nog wel een extra nacht worden in het koude huis.

De laatste update voor vandaag is dat er niet gevlogen wordt en dat het in Goose Bay, volgens de planning onze eerste tussenstop, onbewolkt is en 28 graden. Morgen is er misschien een extra vlucht omdat we met een groep door moeten naar Montreal. In dat geval vertrekken we om een uur of negen. Vanavond horen we meer.

22 augustus
Lo gaat vluchtinformatie ophalen. Het resultaat is “on weather hold”. Het ziet er buiten wel beter uit, maar niet goed genoeg. Een nieuwe update geeft aan dat we vanmiddag, 15.05 uur, naar Goose Bay gaan. Maar eerst moeten we het vliegtuig maar eens zien.

Tegen drie uur lopen we, om de verveling te verdrijven, maar eens naar de vliegstrip. We horen daar dat er een tekort is aan vliegtuigen en dat de kans klein is dat we vandaag nog weggaan. Ik loop de beide supermarkten maar weer in. En rond half vijf komt het bericht dat de vluchten gecanceld zijn. Dat betekent dus weer een nacht in Nain.

23 augustus
Na het ontbijt komt de update dat de vluchten weer “on weather hold” staan, nu als gevolg van harde wind. We wachten af en om een uur of tien komt plotseling Henry om onze bagage naar het vliegveld te brengen. Na het inchecken en wachten gaan we dan toch tegen twaalf uur de lucht in.

Eenmaal in Goose Bay blijkt het vervolg weer een probleem te zijn door te weinig vrije plaatsen op vluchten naar Montreal. We wachten lang op de luchthaven, terwijl Lo van alles regelt. Vandaag blijven we in Goose Bay en morgen gaan we in kleine groepen naar Montreal. Uiteindelijk zullen we morgen allemaal Montreal bereiken.

We gaan vanavond met de hele groep eten, een klein stukje rijden vanaf het hotel. In feite is dit het afscheid van de groep.

Ga terug naar Canada van oost naar west

 

Ga terug naar Labrador (3)

Ga verder naar Salt Spring Island