Dempster Highway, Tombstone Mountains

zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 augustus

We zijn weer op tijd op voor het ontbijt en we hebben alles weer snel ingepakt. We gaan verder over de Klondike Highway (2). Bij het tankstation met restaurant op de splitsing met de Dempster Highway (5) houden we een pauze.

 

Dempster Highway

De Dempster Highway is de noordelijkste highway ter wereld. Deze weg is meer dan 700 kilometer lang en behalve de eerste kilometer onverhard. Bij onze stop valt op hoeveel auto’s onder de modder zitten. Deze komen zonder twijfel van de Dempster Highway af.

 

Wij gaan ongeveer 70 kilometer deze highway op. Dan zijn we bij de Tombstone Territorial Campground. We zetten onze tenten op. Daarna gaan we lopend naar het nieuwe Tourist Office een klein stukje verderop.

Boomstronk

 

’s Middags maken we een wandeling. We lopen eerst langs de North Klondike River. Maar dan gaan we er dwars doorheen. De rivier is hier een paar honderd meter breed, voor het overgrote deel bestaande uit smalle stroompjes. In het midden is het toch wel wat dieper. Dat betekent schoenen uit en met blote voeten door het koude water. Aan de overkant gaan we door de struiken de heuvel op. Boven genieten we van het uitzicht. Helaas is er niet veel wild te zien. We lopen dezelfde route terug, dus ook weer door de rivier.

Panorama vanaf de Grizzly Trail

De volgende dag lopen we een groot deel van de Grizzly trail. We rijden vanaf de campground een minuut of tien met de auto om bij de trail te komen. De route gaat behoorlijk bergop. In de luwte bij een rotspunt een stuk verderop eten we. Daarna laten we de spullen liggen en bekijken we hier boven van alles. Als iedereen weer terug is bij de bagage gaan we dezelfde weg terug.

Grizzly Trail
Grizzly Trail (2)
Grizzly Trail (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bever (2)
Bever

Na het avondeten gaan we lopend naar een meertje met bevers niet ver van de campground. ’s Avonds om een uur of acht zijn de dieren behoorlijk actief. Als we een harde plons horen, denken we even dat iemand stenen in het water gooit. Maar als het geluid nog een paar keer klinkt, merken we dat het de bevers zelf zijn. Met hun platte staarten slaan ze keihard op het water, bijvoorbeeld als ze gevaar zien.

 

 

 

 

 

Schapen
Schaap

De dag erop gaan we eerst naar het view point net voorbij de camping. Vandaar kunnen we over de rivier kijken die we gisteren doorwaad hebben. En in de verte liggen de Tombstone Mountains in de wolken.

 

We rijden een stukje verder om daar de trail naar Angels Comb te lopen. We zijn nog niet zo lang onderweg als we een aantal schapen op de berg zien. Boven is het geen lekker weer. Het miezert af en toe en er waait een koude wind. Ook hier lopen we weer dezelfde weg terug.

Angels Comb

 

Two Moose Lake

Omdat het nog vroeg is, gaan we met auto nog een stuk verder de Dempster Highway op, naar Two Moose Lake. Er is behalve een groep eenden geen wild te bespeuren. We rijden een stukje terug naar een uitzichtspunt. Het is er erg mooi, maar ook hier is geen wild te zien.

Tombstone Mountains

 

En dan gaan we nog een keer naar hetzelfde view point als vanmorgen. Nu zijn de Tombstone Mountains zonder wolken te zien.
 

 

 

 

Klapekster

Op onze laatste dag in dit gebied gaan we de Foxy Trail lopen. We gaan er met de auto heen. Het eerste stuk, ongeveer een uur lopen, gaat over een soort pollen, lastig lopen. Als we de pollen voorbij zijn, begint weer het gewone pad. Dat betekent dus door de struiken over een wild trail. We zien hier vier klapeksters. Die zijn hier zeldzaam en dan nog wel vier bij elkaar. Ze bereiden zich voor op de trek naar het zuiden.

Weer een stuk verder gaat het weer omhoog. Nu zien we een oehoe vliegen. Dat is niet bepaald een regelmatige verschijning, zeker niet overdag.
 

Foxy Trail

Het eindpunt van onze tocht is een komvormig dal dat in een ver verleden door een gletsjer deze vorm heeft gekregen. We eten hier en proberen wild te zien. In ieder geval vliegt er een buizerd opvallend rond.

We lopen niet helemaal dezelfde route terug. Eerst gaan we naar beneden om dan onderin het dal weer terug te lopen. En bij het veld met pollen gaan we nu over een soort van paardenspoor. Dat loopt inderdaad gemakkelijker.

 

Dempster High regenboog

We gaan opnieuw bij Two Moose Lake kijken. Opnieuw is er geen wild te zien. We zien wel veel regenwolken, maar wij blijven buiten de regenbuien. Bij een ander uitzichtpunt zien we weer een prachtige regenboog.

Terug naar Canada 2010

Verder naar volgende pagina

Terug naar vorige pagina