Naar Smithers

 

7 september

Vrij vroeg zijn we weer op pad. Het belooft een lange dag in de auto te worden, want zo hebben we het ongeveer gepland. We rijden eerst bij Prince George naar een grote supermarkt voor maar een paar inkopen. Het is duidelijk warmer dan toen we in Alberta waren.

 

Stellako River in de rook van de bosbrand
Stellako River in de rook van de bosbrand

De volgende stop willen we maken bij Endako, een paar kilometer voorbij Fraser Lake. De Stellako River, daar dichtbij, is bekend door de zalmmigratie. Maar al ruim voor we daar zijn, valt het ons op dat de lucht nogal heiig wordt. We ruiken ook een brandlucht. Blijkbaar is er nog een bosbrand, een van de vele die dit jaar British Columbia teisterden.

 

In Vanderhoof zien we een kamp met allemaal kleine tentjes en een groot bord met de aanwijzing voor brandhulpen om zich ergens centraal te melden. Ondanks de gewijzigde weersomstandigheden en de geruststellende berichten is hier blijkbaar nog een brand gaande.

Stellako River in de rook van de bosbrand
Stellako River in de rook van de bosbrand

 

Zalmen in Stellako River
Zalmen in Stellako River

 

 

Voorlopig rijden we in de brandlucht en met een rare, grijze lucht.

 

In de Stellako River zijn wel zalmen te zien, maar niet zo veel.

 

We rijden een stuk verder, weer naar de highway 16. Vlak voor we daar zijn, eten en drinken we wat langs de kant van de weg. Daar zitten we blijkbaar wat gunstiger op de wind, want de rookoverlast is veel minder. Lunchen doen we wel wat verderop, als er minder rooklucht is. We belanden op een rest area langs een riviertje.

 

Aan het eind van de middag komen we op de campground, Riverside Park in Smithers, aan. De  beheerder is, volgens een briefje op zijn camper, over een uur terug. Op een white board staan de plaatsen die ingenomen kunnen worden. We zoeken er een uit en ik veeg het nummer van onze plaats uit op het bord. Later komt alles in orde met het registreren.

 

Dagafstand: 444,2 km, totaal 1795,6 km