Moricetown en ‘Ksan Historical Village

 

8 september
Bulkley River
Bulkley River
Native visser
Native visser

Het volgende deel van de reis begint met een stop in Moricetown. Hier vissen Natives op een speciale manier op zalmen, nl. met een schepnet. Maar het is er erg stil, afgezien natuurlijk van het geruis van het water, de Bulkley River. We lopen wat rond en maken foto’s. We lopen ook de brug over en kijken aan de overkant. Met wat geduld zien we af en toe een zalm tegen de watervallen opspringen.

Native visser
Native visser

Na een poosje komen twee mensen naar de visplaats. Eigenlijk al heel snel heeft een van beide een zalm in het schepnet. Maar voor de rest wil het niet zo lukken.

Schoonmaken van de zalm
Schoonmaken van de zalm
Kuit van de gevangen zalm
Kuit van de gevangen zalm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij gaan ook weer naar de overkant, in de richting van de twee mannen. Ze stellen contact blijkbaar op prijs, want ik word al snel gewenkt om bij ze te komen. Dat is dan een loopplank over en helling af. Ze vragen van alles en vinden het zo te merken prachtig om vragen over zalm en vissen te beantwoorden. Zo kom ik te weten dat het hier gaat om de last run. Wat mij betreft betekent dat, dat we niet veel zalmen meer gaan zien. En ook de beren zullen wel weg zijn van het water. Ik moest zelfs de zalm die net gevangen was, bij de kiew omhoog houden. Nadat de zalm is schoon gemaakt en opgehangen, gaan wij weer verder.

 

'Ksan Historical Village
'Ksan Historical Village

In ‘Ksan Historical Village bij Hazelton kijken we naar de Indaanse gebouwen en doen we mee aan een rondleiding (als enige twee bezoekers op dat moment).

'Ksan Historical Village
'Ksan Historical Village

 

Tegen de verwachting van de gids is het restaurant open gegaan. We lunchen er eenvoudig en lekker. Zonder veel oponthoud rijden we daarna verder tot Kitwanga. Daar gaan we de Cassiar Highway op. Na zo’n vijftig kilometer draaien we de onverharde weg op naar New Ayinsh. Mogelijk is hier wild te zien. Maar dat zit niet mee. We lopen wel een heel erg besmeurde auto op.

 

Nisg'a Memorial Lava Bed Park Campground
Nisg'a Memorial Lava Bed Park Campground

 

 

 

Bessen aan het eind van het seizoen
Bessen aan het eind van het seizoen

Na zo’n 70 kilometer komen we bij de Nisga’a Memorial Lava Bed Park Campground. Als we een plekje hebben ingenomen haal ik met een emmer water en een doekje de modder van de plekken die we naar verwachting het meest aanraken, de deur, knoppen van kastjes, enz. Maar schoon wordt de camper natuurlijk niet.

 

Op de campground is heel rustig en stil.

 

Dagafstand: 268,8 km, totaal 2064,4 km